Ο Ρούσσος Ιωσήφ (Σμαράγδης) είναι 36 ετών σήμερα είναι παντρεμένος με την Οικονομολόγο Ελένη Φωσκόλου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Είναι το όγδοο παιδί του Ευάγγελου και της Μαρίας – Κοτσέμπτας Ρούσσου.

Είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Ε. ειδικότητας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Τομέα Τουριστικών Επαγγελμάτων και φοιτά στο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Την τελευταία δεκαετία εργάστηκε:

2017 – 2019 Στα τμήματα Εκκαθάρισης Δαπανών, Διαχείρισης Ανθρωπινού Δυναμικού και Προμηθειών & Διαχείρισης Υλικού-Εγκαταστάσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείο Τουρισμού.

2014 – 2017 Στο Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης Επιθεωρήσεων και Ελέγχου του Υπουργείο Τουρισμού (Π.Υ.Τ. Κυκλάδων).

2012 – 2014  Στο Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης Επιθεωρήσεων και Ελέγχου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Π.Υ.Τ. Κυκλάδων).

2011 στην ασφάλεια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (Ο.Α.Κ.Α.). Μαρούσι, με αποκορύφωμα την οργάνωση από τη χώρα μας των Special Olympics του ιδίου έτους.

2010 – 2011 εργάστηκε στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Άνω Σύρου (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.Σ.) στο Μουσείο Παραδοσιακών Σκαφών, Αλιευτικών Εργαλείων και Θαλάσσιων Οργανισμών (ενυδρείο) στο Κίνι.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ραδιοτηλεοπτικής Επιχείρησης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης (Ρ.Ε.ΔΗ.Σ.Ε.) «ΑΙΓΑΙΟ» και συμμετείχε στην υπογραφή της σύμβασης με την DIGEA.

Συμμετέχει ως εθελοντής στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα της Σύρου.

Είναι 19 χρόνια Εθελοντής  Αιμοδότης .

Δηλώνει ερωτευμένος  με το χωριό του το Κίνι και θέλει να συμμετέχει στη σοβαρή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο νησί .