Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη του 2019 θα αναδείξουν τις Δημοτικές Αρχές, οι οποίες θα κληθούν να ακολουθήσουν πορείες καινοτόμες και αποτελεσματικές, με σχήματα ανανεωτικά και υπεύθυνα για τη βέλτιστη προοπτική του κάθε Δήμου, τον οποίο  θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν.

 Οι εποχές που διανύουμε απαιτούν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αγωνιστική διάθεση, για να καταφέρει ο Δήμος μας, ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, να διεκδικήσει και να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τους πόρους και τα προγράμματα που θα επενδυθούν, ώστε να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου.

 Η οικονομική αναβάθμιση του νησιού αποτελεί πλέον μονόδρομο και μείζονος σημασίας στρατηγική επιλογή, αφού οι τωρινές συνθήκες έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η κάθε τοπική κοινωνία οφείλει να αγωνιστεί αυτόνομα για να επιτύχει τη δική της ευημερία.

 Η Δημοτική Αρχή, η οποία θα επιδιώξει και θα καταφέρει  να διαχειριστεί με επιτυχία όλα όσα χρειάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των δημοτών, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και δυνάμεις, δεν μπορεί να διακατέχεται από εξαρτήσεις. 

  Δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει ότι, τα τελευταία χρόνια, η πολιτική ηγεσία του Δήμου υπήρξε εσωστρεφής, μεμψίμοιρη, απολογητική και κυρίως εξαρτώμενη, έρμαιο της εικόνας των ατόμων που την αποτελούσαν. Δεν υπάρχει Συριανός, ο οποίος να μην έχει διαπιστώσει ότι, η πολιτική παρακμή έχει φέρει σε αδιέξοδο την οικονομική ζωή του τόπου και οι εξαρτήσεις των πολιτικών αυτών, αποτελούν ανάχωμα στις δίκαιες αξιώσεις όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

 Στη Σύρο μας, η συνένωση των τριών Δήμων έφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας.  Λόγω, όμως, λανθασμένων και αναχρονιστικών μεθόδων που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται έως σήμερα, παρά τα όσα περί του αντιθέτου εξαγγέλλονται, η συνένωση των τριών πρώην Δήμων Ερμούπολης, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας δεν ωφέλησε με τον τρόπο που θα έπρεπε την τοπική κοινωνία, ούτε κατάφερε να την ενώσει.

 Τα πολιτικά πρόσωπα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν το πνεύμα του Νόμου, έδρασαν με τρόπο αντίθετο από τα προβλεπόμενα, πιστεύοντας προφανώς ότι η διάσπαση της τοπικής κοινωνίας θα ευνοήσει την δική τους ανέλιξη και παραμονή, στις πολυπόθητες από κάποιους «καρέκλες της εξουσίας». 

 Είναι γνωστό ότι, όταν η κοινωνία δεν είναι ενωμένη και αλληλέγγυα, τότε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσοι διακατέχονται από τη δίψα της εξουσίας και δρουν με ιδιοτελή κριτήρια. Όσοι, δυστυχώς, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα με οποιοδήποτε κόστος, διασπείρουν τη διχόνοια και την βαφτίζουν «δημοκρατία» προκειμένου να επιτύχουν τη δική τους προσωπική πολιτική επιβίωση.

 Η Σύρος μας δεν έχει άλλα περιθώρια και αντοχές ανοχής τέτοιων πρακτικών,  οι οποίες  παρεμποδίζουν την ανάπτυξή της και την κρατούν προσκολλημένη στο παρελθόν.

 Η Σύρος μας χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, ανθρώπους που δεν επιδιώκουν την προσωπική τους ανέλιξη αλλά το καλό του τόπου μας, ανθρώπους που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν σθεναρά για την ευημερία των δημοτών και του τόπου συνολικά, που δεν έχουν εξαρτήσεις από κομματικούς ή άλλους μηχανισμούς, που δεν βλέπουν την ενασχόληση με τα κοινά  ως λύση ανάγκης ή διέξοδο στην οικονομική τους αδυναμία. 

  Η  Σύρος μας χρειάζεται νέο όραμα, φρέσκες ιδέες, «ανοιχτά» μυαλά και ανθρώπους που θα διαχειριστούν το ανθρώπινο δυναμικό με ίσους όρους και με δημοκρατικό πνεύμα, μακριά από «αυτοκρατορικές» διαθέσεις, πολύχρωμες  και λαμπερές φωτογραφήσεις και εύηχα αλλά ανούσια συνθήματα.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί την επόμενη τετραετία.

  Ήρθε η ώρα ο Δήμος μας να αλλάξει σελίδα και να κοιτάξει επιτέλους με αισιοδοξία το μέλλον.

Γι’ αυτό ξεκίνησε και η δική μας Συλλογική προσπάθεια και δημιουργήθηκε ο  συνδυασμός μας, ο οποίος αποτελείται από νέους ανθρώπους με όραμα και αγάπη για τον τόπο μας «Πρώτα η Σύρος».